Projektinjohto rakentamisen tukena

24.4.2020

Avioeron ottaminen rakennusprojektin päätteeksi on melkein yhtä kulunut rakennusaiheinen vitsi kuin listojen asentaminen päivää ennen asunnon myyntiä. Monen yksityisen rakentajan kohdalla vitsi voi kuitenkin muuttua todeksi. Omakotitalon rakennusprojektin tai suurikokoisen korjausrakennustyömaan pyörittäminen ei ole läpihuutojuttu ammattilaisellekaan, saati sitten kylmiltään rakentamaan ryhtyvälle.

Eiran kohteen remontoitu olohuone

Käydään ennen päivän aiheeseen pureutumista läpi nopeat kuulumiset, ajat kun todellakin ovat erikoiset. Talous ja yrittäjät ovat ahtaalla ja sosiaaliset kontaktit vedetty minimiin. Suomessakin ovat alkanut yleistyä Aasian suurten kaupunkien katukuvasta tutut kasvosuojaimet. Pandemian kourissa on oltu nyt muutama viikko, ja alkuun piristävältä vaihtelulta tuntunut sosiaalinen eristäytyminen alkaa pikkuhiljaa käymään työstä.

Runtu on toistaiseksi päässyt pandemian suhteen kohtuullisen vähällä. Teemme parhaillaan urakoita pääasiassa kokonaisiin huoneistoihin, joissa ei asuta remontin aikana. Tiimimme koostuvat parista, maksimissaan kolmesta henkilöstä, joiden kokoonpanot on mahdollista pitää vakioina, joten työnteko on nyt nähtyjen rajoitusten puitteissa ollut mahdollista. Asiakkaidenkin luottamus tulevaisuuteen on säilynyt siinä määrin, ettei urakoita ole ollut tarvetta siirtää tai perua. Uudenmaan juuri päättynyt sulkukaan ei päässyt vaikuttamaan toimintaamme, vaikka yksi kohteistamme poikkeuksellisesti sijaitsikin vain pari kilometriä rajasta.

Ainoa konkreettinen epidemiaan liittyvä toimemme on ollut kustannusarviokäyntien siirtäminen tulevaisuuteen. Kustannusarvioiden varaaminen onnistuu silti normaaliin malliin, ja niitä onkin jo runsaasti sovittuna rajoitusten jälkeiselle ajalle. Sikäli kun rajoitukset eivät jatku kuukausikaupalla, niin uusia urakoita saadaan sovittua sopivassa aikataulussa, eikä tarvetta lomautuksiin tai irtisanomisiin ole.

Rakennusprojektin onnistuminen

Talon rakentaminen tuntuu arkikielessä olevan synonyymi sille, että valvoo parhaansa mukaan rakentamisen aikaisia töitä ja pyrkii epätoivoisesti pitämään työmaan siistinä sotkuisen urakoitsijan perässä. Esimerkiksi talon ”itse rakentanut” pariskunta harvemmin itse asiassa rakentaa yhtään mitään, tai ainakin hyvin vähän, ja rakentamisella tarkoitetaankin enemmän projektista hengissä (ja yhdessä) selviämistä kuin itse fyysistä rakentamista. Sarkastisesta otteestani huolimatta tämä ajatus ei itse asiassa ole pelkkää huumoria, sillä rakennusprojektin johtaminen on projektin onnistumisen kannalta usein vähintäänkin yhtä merkittävä asia kuin itse rakentaminen. Rehellisyyden nimissä, puhun itsestänikin omissa projekteissamme rakentajana, vaikka harvoin enää itse ehdinkään tarttua vasaraan.

projektinjohto
Kuva: Projektinjohdon merkitys korostuu haasteellisissa kohteissa, joissa suunnittelua vaativia muutoksia tehdään paljon.

Talon rakentamisen tai vaativan korjausurakan johtaminen ei ole niin ruusuista tai helppoa kuin voisi kuvitella. Rakennuslupien hakeminen, suunnittelijoiden palkkaaminen, urakoitsijoiden kilpailuttaminen, budjetointi ja kaiken aikatauluttaminen sujuvasti soljuvaan ketjuun niin, että lopputuloksena on toimiva ja oikein rakennettu asunto ei ole helppoa. Rakentamisen onnistuminen vaatii kontakteja, joita pystymetsästä rakentamaan lähtevällä ei ole. Kun kaikki urakan toteuttamiseen tarvittavat palaset joudutaan etsimään yksitellen googlesta tai keltaisilta sivuilta, jaksaa harva kilpailuttaa enää kolmatta tai neljättä urakan osaa, vaan valittua tulee se ensimmäinen vastaan tullut tekijä tai suunnittelija.

Tällä konstilla voi saada hoidettua rakennusprojektin halvalla, mutta lopputulos ei useinkaan ole rakennusteknisesti tai oman mielenterveyden kannalta optimaalinen.

Projektinjohtaminen urakkamuotona

Projektinjohtourakka sanoo harvalle rakennusalan ammattilaisellekaan mitään, koska urakkamuoto on tyypillisesti käytössä lähinnä erittäin suurten rakennusliikkeiden ja vaikkapa kuntien yhteisissä rakennusprojekteissa. Käytännössä projektinjohtourakoitsija vastaa pääurakoitsijan tehtävien lisäksi projektisuunnittelusta, projektin ohjauksesta ja raportoinnista, toteutussuunnittelun ohjauksesta, hankintatoimista sekä rakennustöiden johtamisesta. Projektinjohtourakoitsija ei siis suoraan vastaa fyysisestä rakentamisesta, vaan pähkinänkuoressa pitää rakennuttajan, eli tilaajan puolesta huolen siitä, että työmaa toimii, etenee ja pysyy budjetissa. Toisin sanoen onnistuu.

Esimerkiksi talopaketin rakennuttaja on rahaa säästääkseen useimmiten projektissa juurikin sekä tilaajan että projektinjohtourakoitsijan roolissa. Rooli on vaativa, ja sen hoitaminen onkin poikinut esimerkiksi tämän tekstin johdannossa mainitun vitsin. Yksinkertaisenkin rakennusurakan saa menemään pieleen, jos projektin johtaminen on osaamattomissa käsissä.

Projektinjohtourakoitsija oman rakennusprojektin avuksi

Meillä Runtussa valmistuu vuosittain 10-20 projektia, joista suurin osa on kokonaisten huoneistojen korjausrakennusprojekteja. Valtaosa asiakkaistamme on toimintaamme tyytyväisiä, ja uskaltaisin väittää, että tämä johtuu paitsi vahvasta osaamisestamme työmaalla, myös nimenomaan hyvistä projektinjohtokyvyistä.

Projektin johtaminen on luonnollisesti läsnä kaiken kokoisissa urakoissa, mutta suurissa rakennusurakoissa johtamisen ulkoistaminen projektinjohtourakoitsijalle on erityisen perusteltua. Silloin päätöstä urakan eri osien tekijöistä ei tarvitse tehdä heti, ja projektin alusta loppuun vierelläsi seisoo sinua päätöksenteossa auttava henkilö. Projektinjohtaja ottaa hoidettavakseen sinua kuormittavat työläät ja hankalat asiat, ja sinä saat keskittyä vastaamaan sinulle tärkeistä projektiin liittyvistä asioista.

Tähän tarpeeseen vastataksemme olemme alkaneet tarjota asiakkaillemme projektinjohtourakoita, ja näistä ensimmäiset ovatkin jo käynnissä. Parhaillaan johdamme kolmea rakennusprojektia Espoossa, Kirkkonummella ja Vantaalla. Projektien koko vaihtelee märkätilalaajennuksesta ja kylmän liiterin käyttötarkoituksen muutoksesta kokonaisen kesäasunnon laajentamiseen, lisärakennuksen rakentamiseen ja piharemonttiin.

projektinjohto
Kuva: Tekemämme televisioprojektit ovat noudattaneet projektinjohtourakoiden periaatteita. Suuressa osassa kohteista olemme olleet myös rakennusurakoitsijana, toisin sanoen vastanneet itse myös kohteen rakentamisesta.

Kaikissa urakoissa sopimuksen sisältö räätälöityy asiakkaan henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Tiivistettynä kuitenkin Runtu hoitaa kaikissa ikävät käytännön asiat, ja asiakas saa keskittyä itselleen tärkeiden asioiden miettimiseen. Juuri kuten asioiden mukavassa rakennusprojektissa kuuluukin mennä.

Muistakaa pitää etäisyyttä, soitelkaa tutuille ja pysykää turvassa!

Runtun tekemiä projektinjohtourakoita voit seurata myös Runtun Instagramissa aihetunnisteella #projektinjohtourakka. Tätä postausta voit kommentoida Facebookissa.

Tilaa maksuton arviokäynti

Laadukkaan kodin remontointi on investointi, joka lisää asumismukavuutta ja kodin arvoa

Kun valitset ammattitaitoisen tiimin hoitamaan remonttisi, voit olla varma onnistuneesta lopputuloksesta. Huolehdimme kaikista yksityiskohdista ja varmistamme, että kodistasi tulee juuri sellainen kuin olet aina halunnut sen olevan.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, kun haaveilet kodin uudistamisesta – me olemme täällä auttaaksemme sinua saavuttamaan unelmasi!

Tilaa uutiskirjeemme ja inspiroidu

Tervetuloa Runtu Worksin inspiroivaan maailmaan!
Tilaamalla uutiskirjeemme saat arvokasta tietoa kodin remontointiin liittyen sekä kuulet eksklusiivisista eduistamme.
Jaamme kirjeissämme inspiraation lähteitä omien remontointiunelmien ja -suunnitelmien tueksi.

  Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Runtu lähettää sähköpostiisi tietoa palveluista ja tarjouksista. Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa. Lue tietosuojaselosteemme.

  Aiheeseen liittyvät artikkelit

  Korjausrakentaminen

  Kaikki artikkelikategoriat

  Uusimmat blogiartikkelimme

  Runtu goes Huvila & Huussi: Kolmiomökin hiiribileet

  Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Huvilan ja Huussin tämä tuotantokausi piti sisällään poikkeuksellisen monta ohjelman historian ensimmäistä kertaa, eikä kauden päätösjakso tehnyt siihen poikkeusta. Jaksossa toteutettiin päätyprofiililtaan kolmion muotoinen mökki, joka oli ensimmäinen laatuaan myös […]

  Lue lisää

  Runtu goes Huvila & Huussi: Perhemökin sukupolvenvaihdos

  Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Huvilan ja Huussin viimeisimmän tuotantokauden toiseksi viimeisessä sisämuutoskohteessa toteutettiin koko mökin pintaremontti ja huonejärjestyksen muutos Porvoossa. Suvussa pitkään olleelle mökille oltiin sen omistajien toimesta jo suunniteltu keittiön siirtoa, jotta kasvavalle […]

  Lue lisää

  Runtu goes Huvila & Huussi: Siirtolapuutarhaunelma väljemmillä säännöillä

  Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Uunituore Huvila ja Huussi -kausi on edennyt jo miltei loppusuoralle. Tämän viikon jaksossa rakennettiin Hyvinkäälle vanhan, vinon rakennuksen tilalle kokonaan uusi pieni kesämökki. Kohdehenkilöt olivat vastikään ostaneet vanhan rakennuksen kesänviettopaikakseen […]

  Lue lisää

  Tavallista parempaa korjausrakentamista

  © 2024 Runtu Works Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.