Sisustussuunnittelijan tai -arkkitehdin käyttäminen

8.4.2019

Tilan kuin tilan remontin tulisi aina lähteä sisustuksesta, halusi sen myöntää tai ei.

Kuten sanottua, olen itse niitä ihmisiä, jotka saavat paniikkikohtauksen värikarttoja plärätessään. Rakennusprojektia suunniteltaessa onkin syytä harkita tarkkaan, olisiko perusteltua käyttää sisustusarkkitehdin tai -suunnittelijan palveluita.

Parhaimmillaan sisustussuunnittelija tai sisustusarkkitehti saa kodin neliöt tuntumaan suuremmilta. Sisustusalan ammattilaisen hyödyntäminen jääkin harvoin vaille katetta.

viinikellari
Kuva: Viinikellari, televisio-ohjelma Inno, kausi 11, suunnittelija sisustusarkkitehti Mikko Vesanen. Toteutus Runtu Works.

Mitä eroa on sisustussuunnittelijalla ja sisustusarkkitehdilla?

Ammattilainen on ammattilainen, ja osaavan sisustusalan tekijän kanssa on helppo toimia tittelistä riippumatta. Minulla on ollut ilo toimia työssäni sekä taitavien sisustusarkkitehtien että sisustussuunnittelijoiden kanssa.

Nimikkeet eivät ole Suomessa lailla suojattuja, mutta:

  • Sisustusarkkitehteja valmistuu muun muassa Taideteollisesta korkeakoulusta, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutista.
  • Sisustussuunnittelijoita valmistuu useista eri ammattikorkeakouluista.

Lisäksi alalla toimii sisustusalan ammattitutkinnon suorittaneita henkilöitä ja ihmisiä, jotka ovat käyneet esimerkiksi somistamiseen ja stailaukseen keskittyviä kursseja.

Sisustussuunnittelijasta tai -arkkitehdistä on aina apua

Jos remontin lopputulosta ajattelee puhtaasti sisustuksen kannalta, ovat erot kaikkien näiden ryhmien välillä hyvin pieniä. Jokaisen nimikkeen takaa löytyy suunnittelijoita, joiden pohjalta toteutetut remontit saavat tilan käyttäjät haukkomaan henkeään, ja toisaalta jokaisesta ryhmästä löytyy suunnittelijoita, joiden selkeä vahvuus on jossain muualla kuin itse sisustuksen suunnittelemisessa.

Moni mieltää sisustussuunnitelman tekemisen maalinsävyjen ja tekstiilien valitsemiseksi, mutta se voi pitää sisällään paljon muutakin. Huonejärjestyksen, tilan kulkujen, valaistuksen sekä esimerkiksi kylpyhuoneen ja keittiön toimintojen ja sijoittelun suunnitteleminen ei ole helppoa, ja usein näistä keskustelu jääkin urakoitsijan viitseliäisyyden varaan. Tuota listausta ajatuksen kanssa katsellessa on sanomattakin selvää, että sillä mainittujen asioiden perusteellinen suunnitteleminen vie lopputulosta parempaan ja toimivampaan suuntaan. Harvemmin olen toteuttamissamme yli 300 rakennusprojektissa törmännyt tilaajaan, joka olisi osannut ottaa kaikki tarvittavat asiat huomioon ilman apua. Osaava urakoitsija voi toki auttaa, mutta sen kortin varaan ei kannata laskea.

Suunnittelijan koulutuksen pituus ei välttämättä näy tilaajalle mitenkään, mutta urakoitsija huomaa sen yleensä helposti. Sisustusarkkitehdin koulutukseen kuuluu opintokokonaisuuksia, joiden tarkoitus on varmistaa, että tämä ymmärtää myös jonkin verran rakennustekniikkaa ja -rakenteita sekä rakennusmääräyksiä. Sisustusarkkitehdeilla on yleensä myös hyvä käsitys siitä, miten rakennusprojektin toteuttamiseen vaadittavat suunnitelmat ja työohjeet on laadittava, jotta suunnitelma auttaa myös urakoitsijaa ja helpottaa projektin läpiviemisessä. Sistustusarkkitehdilla on koulutuksen puolesta myös vahva osaaminen eri aikakausien tyyleistä ja toteutustavoista, mikä on toisinaan erittäin tärkeää onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

olohuone
Olohuone, televisio-ohjelma Inno, kausi 10, suunnittelija sisustusarkkitehti Marko Paananen. Toteutus Runtu Works.

Sisustuksen suunnittelu on taidetta

Sistustuksen suunnittelu on ainakin minun mielestäni taidetta, ja vaatii erittäin vahvaa visuaalista näkemystä. Koulu ei valitettavasti välttämättä tarjoa tätä, vaan enemmänkin teknistä osaamista. Alemman tutkinnon omaavan sisustussuunnittelijan kynästä saattaakin syntyä luovempia ratkaisuja, jotka eivät noudata mitään tiettyä opittua kaavaa. Tämä vaatii usein urakoitsijalta enemmän, mutta tuottaa sopivan kemian löydyttyä usein luovia ja innovatiivisia lopputuloksia. Jokaisella suunnittelijalla on usein myös oma tyylinsä toteuttaa sisustuksia, joten ennen suunnittelijan valintaa on syytä tutkia kyseisen suunnittelijan aikaisempia projekteja.

Ero eri koulutuspohjalla alalla toimivien suunnittelemissa sisustuksissa ei siis välttämättä ole kovin suuri, mutta laajempi koulutuspohja lähtökohtaisesti keventää urakoitsijan ja tilaajan taakkaa urakkaa toteuttaessa ja takaa suunnittelijan vahvan teknisen osaamisen. Jos minulla olisi kohde, jossa tarvittaisiin vahvaa osaamista toiminnalisuuksien ja tilasuunnittelun saralla, valitsisin varmaankin suunnittelijaksi sisustusarkkitehdin. Jos taas tilan suunnittelutarve painottuisi enemmän sisustuksen suunnittelemiseen, saattaisin kallistua sisustussuunnittelijaan. Kuten urakoitsijaa valittaessa, on suunnittelijasta päätettäessä koulutustaustan rinnalla tärkeää seurata omaa fiilistä, sillä keskinäisten kemioiden toimiminen on onnistuneessa projektissa avainasemassa.

kylpyhuone
Kuva: Kylpyhuone, televisio-ohjelma Kotoisa, kausi 2, suunnittelija sisustussuunnittelija Seija Strand. Toteutus Runtu Works.

Sisustussuunnittelun ei aina tarvitse olla kallista

Vaikka suunnittelusta tulee palveluna helposti kallis mielikuva, on se ostettavissa monen näköisissä ja kokoisissa paketeissa. Jos tarve on vähäinen, ei ehkä kannata lähteä ampumaan tykillä kärpästä.

Useimmat suunnittelijat tekevät konsulttikäyntejä, jotka nimensä mukaisesti ovat lyhyitä, maksimissaan muutaman tunnin mittaisia keskusteluja, joissa saa näkemystä ja suuntaa kotinsa suunnittelussa ja sisustamisessa. Konsulttikäynti voi sopia monelle budjetista tarkalle, tai muuten vahvan visuaalisen silmän omaavalle kotisisustajalle omien ajatusten tukena tai uusien ideoiden lähteenä.

Toisessa ääripäässä on yksityiskohtainen suunnitelma huonekortteineen, toteutuspiirustuksineen ja kalustesuunnitelmineen mahdollisesti remontin valvontaa myöten, mikä yleensä edellyttää jo varsin kattavaa rakennusalan osaamista. Tarkka kokonaisuus antaa tilaajalle kuvan valmiista tilasta, ja urakoitsijalle ainakin periaatteessa avaimet toteuttaa urakka purkutöistä valmiiseen lopputulokseen saakka.

Hyvän sisustussuunnittelijan, oli kyseessä sitten arkkitehti tai täysin itseoppinut sistustaja, paras puoli on vahva materiaalituntemus. Ammatistaan ylpeä suunnittelija pitää osaamistaan yllä tutustumalla uusiin materiaaleihin ja ratkaisuihin jatkuvasti, eikä tähän ole vannoutuneimmallakaan kotisisustajalla mahdollisuuksia. Näin ollen palkkaamalla ammattilaisen saat tietoutta vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista tasolla, jollaiselle on ilman apua vaikeaa päästä.

Ihannetilanteessa sisustuksen suunnittelija toimii aina yhteistyössä urakoitsijan kanssa, ja suunnittelee myös rakenteelliset asiat rakentamisen toteuttavan tahon ja tarvittaessa muiden alan ammattilaisten tukemana. Tästä seuraa urakkaa toteuttaessa aina ajan ja vaivan, ja sitä kautta rahan säästöä.

Selkeys tarjouspyyntövaiheessa laskee aina urakan hintaa

Suunnittelun hintaa miettiessä kannattaa muistaa, että selkeys urakan tarjouspyyntö- ja toteutusvaiheessa lopulta aina laskee toteutettavan urakan hintaa. Näin ollen näennäisesti kalliin sisustussuunnitelman teettäminen saattaakin itse asiassa säästää urakan loppulaskussa.

Kun sisustus suunnitellaan huolella jo hyvissä ajoin ennen rakennusvaihetta, on lopputuloksena usein harmonisempi ja tasapainoisempi kokonaisuus, joka lisäksi pysyy varmemmin budjetissa.

Johtopäätös

Sisustussuunnitelman tilaaminen ei ole vain turhamaisen emännän rahareikä, vaan auttaa pysymään remonttibudjetissa ja edesauttaa osaltaan sitä, että lopputulos on sitä mitä tilalta haluat.

✅ Kun sisustusasiat mietitään kuntoon jo ennen remonttia, on lopputulos paitsi järkevän hintainen, myös odotusten mukainen, usein jopa hieman enemmän.

🚫 Jos tilaan tehdään suuria muutoksia kokonaan ilman sisustusasioiden miettimistä, on lopputuloksen toimivuus väistämättä enemmän tai vähemmän sattuman kauppaa.

PS:
Seuraavassa postauksessa puhutaan talon laajennuksesta. Tämän kommentointi tuttuun tapaan Facebookissa. Muista liittyä myös postituslistalle, jotta et missaa postauksia jatkossa. 🙂

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korjausrakentaminen

Kaikki artikkelikategoriat

Liity postituslistalle

Käytämme lomakkeen kautta saatuja tietoja palveluidemme tarjoamiseen ja toimittamiseen. Lisätietoja löydät Runtu Works Oy:n tietosuojaselosteesta »

Tietojen käyttölupa *Uusimmat blogiartikkelimme

Henkilökuva: Ville Heino – tv-veteraani muistelee, miten ura televisiossa tuoreena yrittäjänä sai alkunsa

Kirjoittaja: Netello Systems Ville Heino on porvoolaislähtöinen, 1980 syntynyt rakennusalan yrittäjä. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2007 ja ollut urallaan toteuttamassa yli 500 korjausrakentamisen kohdetta pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa. Parhaiten hänet tunnetaan Runtu-brändin alla toimivien yritystensä toimitusjohtajana sekä useista esiintymisistään television sistustus- ja remonttiohjelmissa. Haastattelimme Villeä, ja nyt tv-veteraani muistelee, miten ura televisiossa tuoreena yrittäjänä sai […]

Remonttisuunnittelu kannattaa jättää ammattilaiselle

Remonttisuunnittelu on keskeinen osa huoneistoremonttia. Jokainen rakennusprojekti alkaa haaveilusta, jonkin oikean tai keksityn tarpeen täyttämisestä.

Huonejärjestyksen muuttaminen vaatii kokeneet osaajat

Huonejärjestyksen muuttaminen tuo parhaimmillaan asumiseen lisää tilaa, käytännöllisyyttä ja toiminnallisuutta. Tyypillisiä ratkaisuita ovat esimerkiksi kylpyhuoneen tai keittiön siirto, seinien kaataminen tai uusien rakentaminen.

Runtu Works Oy

Nuijamiestentie 5,
00400 Helsinki

Y-tunnus 2568213-2

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeen tilaus epäonnistui. Yritäthän uudelleen!
Uutiskirjeen tilaus onnistui! Saat meiltä jatkossa postia.
Copyright © 2023 Runtu Works Oy