Talon laajennus, rakennusalan musta hevonen

12.6.2019

Remontti vai muutto? Ainakin teoriassa on olemassa kolmaskin vaihtoehto, vaikkakin sellainen saattaa joskus tulla tehtyä jopa huomaamatta.

Laajentaminen asettuu johonkin uudis- ja korjausrakentamisen välimaastoon ja jakaa mielipiteitä. Vanhaan taloon voidaan saada täysin uusi dynamiikka rakentamalla siihen hyvin suunniteltu laajennusosa. Toisaalta perinteisen käsityksen mukaisissa laajennustöissä on tehty yksityisen sektorin ehkä kautta aikain pahimmat rakennusvirheet.

.

Kun asumiseen tarvitaan lisää tilaa, yleensä vaihtoehtona on muutto isompaan asuntoon tai mittava remontti. Joskus remontoimalla saavutettavien parannusten tuoma lisätila ei riitä eikä uuden asunnon etsiminen innosta, jolloin kyseeseen tulee kolmas vaihtoehto, laajentaminen.

Laajentaa vai ei laajentaa?

Laajentamisella tarkoitetaan kirjaimellisesti asuinneliöitä lisääviä rakennustöitä. Onnistuessaan laajennus tuo kaivattua lisätilaa ja nostaa asumismukavuutta. Epäonnistuneimmat lisäosat ovat nimensä mukaisesti irrallisia, epämääräisiä pahkuroita, joiden liitokset vanhojen rakennusten kanssa eivät toimi teknisesti oikein.

Jos suunnittelee kotiinsa laajennusta, kannattaa muistaa kaksi asiaa:

  • Oikealla suunnittelulla laajennusosa saadaan sulautumaan alkuperäiseen rakennukseen sekä ulkonäön että teknisen toimivuuden puolesta.
  • Laajennuksen rakentaminen on osaamista ja tarkkuutta vaativaa työtä, jossa oikominen rankaisee usein vielä ankarammin kuin muussa rakentamisessa.

Laajennuksen rakentaminen vaatii taitoa ja tarkkuutta

Kotinsa laajentamista harkitsevan ensimmäinen tehtävä on palkata suunnittelija tai arkkitehti, jolla on näkemystä vanhan osan rakenteisiin sopivan lisäosan suunnittelusta. Omin päin tehdyissä, nimenomaan laajennusten rakentamiseen liittyvissä, projekteissa on luultavasti tehty yksityisen sektorin kautta-aikain pahimmat rakennusvirheet.

Uuden ja vanhan osan keskinäinen keskustelu ei rajoitu pelkästään ulkonäköä koskeviin asioihin, vaikka niitäkään ei pidä väheksyä osana laajennusosan suunnittelua. Sekään ei yksin riitä, että ulkoseinien, sokkelin ja vesikaton rakenteiden kosteustekninen toimivuus on huomioitu, vaan suunniteltaessa tulee ottaa huomioon myös esimerkiksi ilmanvaihtoon ja lämmitykseen liittyvät asiat. Kaiken kukkuraksi vanhojen ja uusien järjestelmien pitäisi toimia jollain tavalla yhteen, jotta valmis rakennus olisi yksi, toimiva kokonaisuus. Tämä voi monimutkaisimmillaan vaatia suurtakin remonttia myös vanhan osan puolella.

Kun suunnitelma on maltettu laatia hyvin ja huolellisesti, on laajennusosan rakentaminen yksinkertaista, mutta erittäin tarkkaa puuhaa. Kaikki poikkeamiset alkuperäisestä suunnitelmasta on syytä harkita tarkoin, jotta ymmärretään, mihin kaikkeen muutoksilla on vaikutus. Tämä tietenkin pätee kaikessa rakentamisessa, mutta erityisesti yhdistettäessä uutta ja vanhaa, täysin eri aikakauden tuotetta toisiinsa.

Myös tavallisen tuntuinen remontti saattaa olla laajentamista

Kuten alussa tuli todettua, laajennus on kirjaimellisesti asuinneliöiden lisäämistä. Näin ollen myös remontti, jonka seurauksena talon asuinneliöt lisääntyvät, on yksi laajennuksen muoto. Helppo esimerkki laajennukseksi laskettavasta remontista on rakentamattoman ullakon remontointi asuintiloiksi. Vastaavasti esimerkiksi kellariremontin yhteydessä saatetaan huomaamattakin lisätä talon asuinneliöitä.

Näin ollen remontoidessa saattaa huomaamattaan tulla tehneeksi laajennuksen, joka tosiasiassa vaatisikin rakennusluvan. Seuraavassa blogissa on lisää asiaa rakennusluvasta ja sen hakemisesta.

rakenteet talon laajennusta varten

Kysele kokemuksia ja etsi osaavat tekijät

Vaikka laajennuksilla on kenties hieman kyseenalainen maine, on laajennusosankin rakentaminen mahdollista toteuttaa toimivasti ja tyylikkäästi. Urakoitsijoilta saa tavallisesti hyviä vinkkejä asiansa osaavista suunnittelijoista ja päinvastoin. On myös kaikkien etu, jos nämä kaksi pelaavat yhteen saumattomasti. Kun työmaalla on hyvä henki, sen näkee myös lopputuloksesta!

PS: Postauksen kommentointi tuttuun tapaan Facebookissa.

Tilaa maksuton arviokäynti

Laadukkaan kodin remontointi on investointi, joka lisää asumismukavuutta ja kodin arvoa

Kun valitset ammattitaitoisen tiimin hoitamaan remonttisi, voit olla varma onnistuneesta lopputuloksesta. Huolehdimme kaikista yksityiskohdista ja varmistamme, että kodistasi tulee juuri sellainen kuin olet aina halunnut sen olevan.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, kun haaveilet kodin uudistamisesta – me olemme täällä auttaaksemme sinua saavuttamaan unelmasi!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korjausrakentaminen

Kaikki artikkelikategoriat

Liity postituslistalle

Käytämme lomakkeen kautta saatuja tietoja palveluidemme tarjoamiseen ja toimittamiseen. Lisätietoja löydät Runtu Works Oy:n tietosuojaselosteesta »

Tietojen käyttölupa *Uusimmat blogiartikkelimme

Ville Heino: Miksi juuri nyt on oikea aika remontoida?

Talouden epävarmuus synnyttää kysymyksiä ja pohdintaa omasta taloudesta. Ville Heino pohtii, onko juuri nyt oikea hetki aloittaa remontti vai olisiko parempi odottaa parempia aikoja. Artikkelissa tarkastellaan myös sijoittamisen periaatetta ja mietitään, voisiko sama logiikka päteä myös asumisen ja remontoinnin maailmassa. Korkojen vaihtelut ja rakennusmateriaalien hintojen nousu ovat keskeisiä aiheita, jotka vaikuttavat monen päätökseen lykätä suuria projekteja. Ville Heino kutsuu lukijat pohtimaan, voisiko tämä hetki olla mahdollisuus tehdä remontista vuosisadan diili.

Henkilökuva: Ville Heino – tv-veteraani muistelee, miten ura televisiossa tuoreena yrittäjänä sai alkunsa

Kirjoittaja: Netello Systems Ville Heino on porvoolaislähtöinen, 1980 syntynyt rakennusalan yrittäjä. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2007 ja ollut urallaan toteuttamassa yli 500 korjausrakentamisen kohdetta pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa. Parhaiten hänet tunnetaan Runtu-brändin alla toimivien yritystensä toimitusjohtajana sekä useista esiintymisistään television sistustus- ja remonttiohjelmissa. Haastattelimme Villeä, ja nyt tv-veteraani muistelee, miten ura televisiossa tuoreena yrittäjänä sai […]

Remonttisuunnittelu kannattaa jättää ammattilaiselle

Remonttisuunnittelu on keskeinen osa huoneistoremonttia. Jokainen rakennusprojekti alkaa haaveilusta, jonkin oikean tai keksityn tarpeen täyttämisestä.

Runtu Works Oy

Nuijamiestentie 5,
00400 Helsinki

Y-tunnus 2568213-2

Tilaa uutiskirjeemme ja inspiroidu
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Runtu lähettää sähköpostiisi tietoa palveluista ja tarjouksista. Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa. Lue tietosuojaselosteemme.
Copyright © 2023 Runtu Works Oy