Talon laajennus, rakennusalan musta hevonen

12.6.2019

Remontti vai muutto? Ainakin teoriassa on olemassa kolmaskin vaihtoehto, vaikkakin sellainen saattaa joskus tulla tehtyä jopa huomaamatta.

Laajentaminen asettuu johonkin uudis- ja korjausrakentamisen välimaastoon ja jakaa mielipiteitä. Vanhaan taloon voidaan saada täysin uusi dynamiikka rakentamalla siihen hyvin suunniteltu laajennusosa. Toisaalta perinteisen käsityksen mukaisissa laajennustöissä on tehty yksityisen sektorin ehkä kautta aikain pahimmat rakennusvirheet.

.

Kun asumiseen tarvitaan lisää tilaa, yleensä vaihtoehtona on muutto isompaan asuntoon tai mittava remontti. Joskus remontoimalla saavutettavien parannusten tuoma lisätila ei riitä eikä uuden asunnon etsiminen innosta, jolloin kyseeseen tulee kolmas vaihtoehto, laajentaminen.

Laajentaa vai ei laajentaa?

Laajentamisella tarkoitetaan kirjaimellisesti asuinneliöitä lisääviä rakennustöitä. Onnistuessaan laajennus tuo kaivattua lisätilaa ja nostaa asumismukavuutta. Epäonnistuneimmat lisäosat ovat nimensä mukaisesti irrallisia, epämääräisiä pahkuroita, joiden liitokset vanhojen rakennusten kanssa eivät toimi teknisesti oikein.

Jos suunnittelee kotiinsa laajennusta, kannattaa muistaa kaksi asiaa:

 • Oikealla suunnittelulla laajennusosa saadaan sulautumaan alkuperäiseen rakennukseen sekä ulkonäön että teknisen toimivuuden puolesta.
 • Laajennuksen rakentaminen on osaamista ja tarkkuutta vaativaa työtä, jossa oikominen rankaisee usein vielä ankarammin kuin muussa rakentamisessa.

Laajennuksen rakentaminen vaatii taitoa ja tarkkuutta

Kotinsa laajentamista harkitsevan ensimmäinen tehtävä on palkata suunnittelija tai arkkitehti, jolla on näkemystä vanhan osan rakenteisiin sopivan lisäosan suunnittelusta. Omin päin tehdyissä, nimenomaan laajennusten rakentamiseen liittyvissä, projekteissa on luultavasti tehty yksityisen sektorin kautta-aikain pahimmat rakennusvirheet.

Uuden ja vanhan osan keskinäinen keskustelu ei rajoitu pelkästään ulkonäköä koskeviin asioihin, vaikka niitäkään ei pidä väheksyä osana laajennusosan suunnittelua. Sekään ei yksin riitä, että ulkoseinien, sokkelin ja vesikaton rakenteiden kosteustekninen toimivuus on huomioitu, vaan suunniteltaessa tulee ottaa huomioon myös esimerkiksi ilmanvaihtoon ja lämmitykseen liittyvät asiat. Kaiken kukkuraksi vanhojen ja uusien järjestelmien pitäisi toimia jollain tavalla yhteen, jotta valmis rakennus olisi yksi, toimiva kokonaisuus. Tämä voi monimutkaisimmillaan vaatia suurtakin remonttia myös vanhan osan puolella.

Kun suunnitelma on maltettu laatia hyvin ja huolellisesti, on laajennusosan rakentaminen yksinkertaista, mutta erittäin tarkkaa puuhaa. Kaikki poikkeamiset alkuperäisestä suunnitelmasta on syytä harkita tarkoin, jotta ymmärretään, mihin kaikkeen muutoksilla on vaikutus. Tämä tietenkin pätee kaikessa rakentamisessa, mutta erityisesti yhdistettäessä uutta ja vanhaa, täysin eri aikakauden tuotetta toisiinsa.

Myös tavallisen tuntuinen remontti saattaa olla laajentamista

Kuten alussa tuli todettua, laajennus on kirjaimellisesti asuinneliöiden lisäämistä. Näin ollen myös remontti, jonka seurauksena talon asuinneliöt lisääntyvät, on yksi laajennuksen muoto. Helppo esimerkki laajennukseksi laskettavasta remontista on rakentamattoman ullakon remontointi asuintiloiksi. Vastaavasti esimerkiksi kellariremontin yhteydessä saatetaan huomaamattakin lisätä talon asuinneliöitä.

Näin ollen remontoidessa saattaa huomaamattaan tulla tehneeksi laajennuksen, joka tosiasiassa vaatisikin rakennusluvan. Seuraavassa blogissa on lisää asiaa rakennusluvasta ja sen hakemisesta.

rakenteet talon laajennusta varten

Kysele kokemuksia ja etsi osaavat tekijät

Vaikka laajennuksilla on kenties hieman kyseenalainen maine, on laajennusosankin rakentaminen mahdollista toteuttaa toimivasti ja tyylikkäästi. Urakoitsijoilta saa tavallisesti hyviä vinkkejä asiansa osaavista suunnittelijoista ja päinvastoin. On myös kaikkien etu, jos nämä kaksi pelaavat yhteen saumattomasti. Kun työmaalla on hyvä henki, sen näkee myös lopputuloksesta!

PS: Postauksen kommentointi tuttuun tapaan Facebookissa.

Tilaa maksuton arviokäynti

Laadukkaan kodin remontointi on investointi, joka lisää asumismukavuutta ja kodin arvoa

Kun valitset ammattitaitoisen tiimin hoitamaan remonttisi, voit olla varma onnistuneesta lopputuloksesta. Huolehdimme kaikista yksityiskohdista ja varmistamme, että kodistasi tulee juuri sellainen kuin olet aina halunnut sen olevan.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, kun haaveilet kodin uudistamisesta – me olemme täällä auttaaksemme sinua saavuttamaan unelmasi!

Tilaa uutiskirjeemme ja inspiroidu

Tervetuloa Runtu Worksin inspiroivaan maailmaan!
Tilaamalla uutiskirjeemme saat arvokasta tietoa kodin remontointiin liittyen sekä kuulet eksklusiivisista eduistamme.
Jaamme kirjeissämme inspiraation lähteitä omien remontointiunelmien ja -suunnitelmien tueksi.

  Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Runtu lähettää sähköpostiisi tietoa palveluista ja tarjouksista. Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa. Lue tietosuojaselosteemme.

  Aiheeseen liittyvät artikkelit

  Korjausrakentaminen

  Kaikki artikkelikategoriat

  Uusimmat blogiartikkelimme

  Runtu goes Huvila & Huussi: Kolmiomökin hiiribileet

  Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Huvilan ja Huussin tämä tuotantokausi piti sisällään poikkeuksellisen monta ohjelman historian ensimmäistä kertaa, eikä kauden päätösjakso tehnyt siihen poikkeusta. Jaksossa toteutettiin päätyprofiililtaan kolmion muotoinen mökki, joka oli ensimmäinen laatuaan myös […]

  Lue lisää

  Runtu goes Huvila & Huussi: Perhemökin sukupolvenvaihdos

  Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Huvilan ja Huussin viimeisimmän tuotantokauden toiseksi viimeisessä sisämuutoskohteessa toteutettiin koko mökin pintaremontti ja huonejärjestyksen muutos Porvoossa. Suvussa pitkään olleelle mökille oltiin sen omistajien toimesta jo suunniteltu keittiön siirtoa, jotta kasvavalle […]

  Lue lisää

  Runtu goes Huvila & Huussi: Siirtolapuutarhaunelma väljemmillä säännöillä

  Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Uunituore Huvila ja Huussi -kausi on edennyt jo miltei loppusuoralle. Tämän viikon jaksossa rakennettiin Hyvinkäälle vanhan, vinon rakennuksen tilalle kokonaan uusi pieni kesämökki. Kohdehenkilöt olivat vastikään ostaneet vanhan rakennuksen kesänviettopaikakseen […]

  Lue lisää

  Tavallista parempaa korjausrakentamista

  © 2024 Runtu Works Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.