Remonttisuunnittelu kannattaa jättää ammattilaiselle

11.1.2023

Remonttisuunnittelu on keskeinen osa huoneistoremonttia. Jokainen rakennusprojekti alkaa haaveilusta, jonkin oikean tai keksityn tarpeen täyttämisestä. Haaveilusta päästään visiointiin, jossa asiat alkavat saada konkreettisempia muotoja, ja edelleen arkkitehti- ja/tai sisustussuunnitelmiin, jotka yleensä toteuttaa ammattilainen ja joiden pohjalta urakkaa voidaan alkaa kilpailuttaa ja lopulta toteuttaa.

Kuten aiemmassa blogissa ja lukuisissa muissa yhteyksissä olen mantrannut, on ammattisuunnittelijan hyödyntäminen huoneistoremontissa aina järkevää, joskaan ei välttämättä pakollista. Hyvän ja tarkan suunnitelman, jossa projektin aikana voidaan myös pysyä, laatiminen johtaa jokaisessa projektissa parempaan lopputulokseen ja useimmiten myös rahan ja ajan säästämisen.

Urakka- tai remonttisuunnittelu alkaa, kun arkkitehti-, sisustus- ja muut suunnitelmat on saatu valmiiksi tai melkein valmiiksi. Sitä laadittaessa mietitään valmiiksi toteutus- ja tilausaikatauluja ja mietitään valmiiksi käytännön toteuttamista työmaalla. Remonttisuunnittelu kestää aina enemmän tai vähemmän hankkeen suunnitteluvaiheesta sen luovutukseen saakka.

Remonttisuunnittelu.

Haaveilu ennen remonttisuunnittelua

Suurikin rakennusprojekti on aina aluksi vain idea. Remonttia suunnittelevan kannattaisikin aina ennen projektin suunnittelemista haaveilla, unelmoida ja inspiroitua, sillä vain sen kautta voi päästä uniikkiin ja omannäköiseen lopputulokseen, joka oikeasti vastaa omia, lopulta projektin toteutukseen siirtyviä tarpeita.

Minullakin on tässä kehittymisen paikka. Olen aina ollut hanakka aloittamaan erilaisia projekteja, ja vaikka olen ne pääsääntöisesti loppuun asti vienytkin, niin niihin on ajoittain tullut lähdettyä vähän kevyin perustein ilman kunnollista suunnittelua ja omien tarpeiden miettimistä. Siitä kyllä selviää, mutta hyvin suunnitellusta projektista seuraisi huomattavasti vähemmän päänsärkyä.

Omia unelmia ei kannata ampua alas liian herkällä kädellä, sillä mikään ei ole mahdotonta, ennen kuin sitä on yritetty. Ei myöskään kannata tuomita jotain liian kalliiksi oman mutun pohjalta, vaan pyytää rohkeasti kaikelle hinta. Uskalla siis haaveilla ja listata jokainen tarpeesi ja toiveesi – aina voi karsia myöhemmin.

Käytäntöjen ja toimintojen suunnittelu

Kun remontille on hahmoteltu raamit, alkaa varsinainen remonttisuunnittelu. Se tarkoittaa käytännössä projektin (rakennusvaiheen) budjetointia, aikataulun pilkkomista toteutusta vastaaviin osiin, niiden aikatauluttamista, tilausaikataulujen laatimista ja rakennustapojen, -tekniikoiden ja –materiaalien suunnittelemista, ellei näitä ole tehty rakenne- tai muun suunnittelijan toimesta jo projektin suunnitteluvaiheessa.

Tässä vaiheessa mahdollinen sisustussuunnittelija tai -arkkitehti on urakoitsijalle erinomainen kumppani, koska jo suunnitteluvaiheessa on yleensä jo osattu huomioida toteutusvaiheessa vastaantulevia asioita. Hyvä suunnittelija myös tekee oman suunnitelunsa loppusuoraa urakoitsijan kanssa yhteistyössä, jotta lopputuloksesta saadaan paitsi suunnittelijan visioita vastaava, myös taloudellisesti järkevä paketti. Lue lisää sisustussuunnittelijan ja –arkkitehdin eroista ja suunnittelijan käyttämisen hyödyistä.

Suunnitelmasta kilpailutukseen

Valmiin ja huolella laadittujen suunnitelmien pohjalta remonttisuunnitelman ja erityisesti remontin budjetin laatiminen on vaivattomampaa ja näkyy varmasti jokaisen urakoitsijan urakkatarjouksen loppusummassa. Jotkin urakoitsijat eivät edes ota vastaan remontteja, mikäli suunnitelmat puuttuvat tai ne on tehty itse.

Runtuun voit toki olla yhteydessä, vaikka suunnitelmat vielä puuttuisivatkin. Jos projekti on sellaisessa tilanteessa, että se meidän mielestämme kaipaisi ammattisuunnittelijan apua, niin keskustelemme asiasta kanssasi ja ohjaamme tarvittaessa osaavan suunnittelijan pakeille. Meille tärkeintä on toteuttaa viimeistelty ja laadukas lopputulos ja tiedämme, että parhaiten se onnistuu, kun taustalla on hyvä suunnitelma, jossa yhdistyvät tilaajan tarpeet ja visiot sekä ammattilaisten näkemykset.

Mitä mieltä olet? Jatketaan keskustelua Runtun Facebook-sivuilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korjausrakentaminen

Kaikki artikkelikategoriat

Liity postituslistalle

Käytämme lomakkeen kautta saatuja tietoja palveluidemme tarjoamiseen ja toimittamiseen. Lisätietoja löydät Runtu Works Oy:n tietosuojaselosteesta »

Tietojen käyttölupa *Uusimmat blogiartikkelimme

Ville Heino: Miksi juuri nyt on oikea aika remontoida?

Talouden epävarmuus synnyttää kysymyksiä ja pohdintaa omasta taloudesta. Ville Heino pohtii, onko juuri nyt oikea hetki aloittaa remontti vai olisiko parempi odottaa parempia aikoja. Artikkelissa tarkastellaan myös sijoittamisen periaatetta ja mietitään, voisiko sama logiikka päteä myös asumisen ja remontoinnin maailmassa. Korkojen vaihtelut ja rakennusmateriaalien hintojen nousu ovat keskeisiä aiheita, jotka vaikuttavat monen päätökseen lykätä suuria projekteja. Ville Heino kutsuu lukijat pohtimaan, voisiko tämä hetki olla mahdollisuus tehdä remontista vuosisadan diili.

Henkilökuva: Ville Heino – tv-veteraani muistelee, miten ura televisiossa tuoreena yrittäjänä sai alkunsa

Kirjoittaja: Netello Systems Ville Heino on porvoolaislähtöinen, 1980 syntynyt rakennusalan yrittäjä. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2007 ja ollut urallaan toteuttamassa yli 500 korjausrakentamisen kohdetta pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa. Parhaiten hänet tunnetaan Runtu-brändin alla toimivien yritystensä toimitusjohtajana sekä useista esiintymisistään television sistustus- ja remonttiohjelmissa. Haastattelimme Villeä, ja nyt tv-veteraani muistelee, miten ura televisiossa tuoreena yrittäjänä sai […]

Remonttisuunnittelu kannattaa jättää ammattilaiselle

Remonttisuunnittelu on keskeinen osa huoneistoremonttia. Jokainen rakennusprojekti alkaa haaveilusta, jonkin oikean tai keksityn tarpeen täyttämisestä.

Runtu Works Oy

Nuijamiestentie 5,
00400 Helsinki

Y-tunnus 2568213-2

Tilaa uutiskirjeemme ja inspiroidu
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Runtu lähettää sähköpostiisi tietoa palveluista ja tarjouksista. Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa. Lue tietosuojaselosteemme.
Copyright © 2023 Runtu Works Oy