Insinööri ja vasara

24.1.2020

Remonttihommat eivät ole rakettitiedettä. Tästä ei kuitenkaan suoraan kannata vetää johtopäätöstä, että kokonaisen remontin tai sen osan tekemiseen kannattaa ryhtyä.

projektinjohto

Ensin perinteisesti vähän kuulumisia! Kotoisan kuvaukset ovat enää kaukainen muisto ja runtulaisten paluu arkeen alkaa olla suoritettu. Kevät on taas täynnä mielenkiintoisia suuria ja pieniä remontteja, ja itse olen pitkän Aasian turneen loppusuoralla vielä reilun viikon ennen työmaille palaamista.

Seuraavaksi odotellaan Kotoisan kolmoskauden avausta, joka tapahtuu 28.1.2020 MTV3-kanavalla ja mtv.fi-ohjelmakirjastossa. Uudella kaudella on luvassa aikaisempaa enemmän neuvoja, vinkkejä ja ohjeita, mikä johdattaakin meidät tämänkertaiseen teemaamme: mitä remonttihommia on mahdollista tehdä itse, voiko vain osan remontista tehdä itse ja onko sillä mahdollista säästää?

kotoisa
Kuva: Kotoisan uusi kausi alkaa MTV:llä 28.1. (Kuva: MTV)

Kaiken voi tehdä itse

Oma intuitioni on, että aikaisemmin remontteja tehtiin enemmän itse, ja nykyään päädytään entistä useammin palkkaamaan ammattilainen. Se on hyvä asia siinä mielessä, että remontit ainakin teoriassa tehdään kerralla oikein, suunnitellusti ja oma aika säästyy johonkin muuhun potentiaalisesti mielekkäämpään tekemiseen. Jos kuitenkin ajatus remontin tekemisestä itse houkuttelee, on se mielestäni ihan toteuttamiskelpoinen, joskaan ei helppo, tie hyvään lopputulokseen.

Lähtökohtaisesti kaiken pystyy tekemään itse. Remonttipuuhiin löytyy yksityiskohtaisia ohjevideoita ja runsaasti tietoa pienellä etsimisellä. Kannattaa kuitenkin ottaa ohjeiden katselusessioihin mukaan pieni lähdekritiikki, koska esimerkiksi tuotteiden myyjien ohje- ja mainosvideot ovat usein vähän optimistisia asennuksen helppouden ja tuotteen soveltuvuuden suhteen.

Lisäksi on olemassa asioita, joita ei suin päin kannata lähteä kotonaan opettelemaan. Näihin lukeutuvat esimerkiksi kaikki sähkö- ja lvi-asennukset, jotka vaativat paitsi tiettyä teknistä osaamisen tasoa, myös asianmukaiset luvat omaavan asentajan. Useimpien remonttien työlistalle kuuluu myös sellaisia suoritteita, joissa oppimiskäyrä on melko jyrkkä, toisin sanoen alkuun pääseminen saattaa olla hankalaa. Maalaisjärki, huolellinen pohdinta ennen tekemistä ja laadukkaat työkalut kuitenkin auttavat jo pitkälle.

Minäkin olen aloittanut remonttihommat jostain. Rehellisyyden nimissä voin kertoa, että virheitä on tullut tehtyä enemmän kuin tarpeeksi, mutta aina niistä on selvitty ja yleensä myös jotain opittu. Vaikka ensimmäinenkin myymäni työmaa 13 vuotta sitten menikin ihan hyvin maaliin, niin nykyisellä minällä, reilut 300 remonttia myöhemmin, saattaisi olla sananen sanottavana paitsi työnjäljestä, myös tekemisen nopeudesta.

kantavat rakenteet
Kuva: Kantavien rakenteiden muutokset ja erikoisten muotojen rakentaminen vaativat ammattilaiseltakin luovuutta omien kykyjen soveltamisessa.

Remontin pilkkominen

Koska remontit ovat kalliita, tulee usein vastaan kysymys, olisiko osa siitä mahdollista tehdä itse. Vaikkakin ajatus on looginen, aiheuttaa tämä muutaman ongelman remonttikokonaisuuden kannalta.

Ensimmäinen ongelma on remonttiin liittyvien vastuiden jakaminen, remontti on kuitenkin alusta loppuun saakka ulottuva kokonaisuus. Jos jokin osa-alue on tehty huolimattomammin, voiko kokonaisvastuu silti olla vain yhdellä osapuolella? Toinen ongelma saadaan remontin osien hinnoittelusta: miten yksi tarjotun urakkakokonaisuuden ulkopuolinen osa arvotetaan, jos osasuoritteen lopputuloksesta ei ole täyttä varmuutta? Usein remontin osan jättäminen urakkahinnan ulkopuolelle ei takaa loppusummaan sellaista alennusta, että sen tekeminen itse olisi mielekästä.

Lisäksi vastuu työmaan valvonnasta hämärtyy. Jokainen urakoitsija on tottunut tekemään asiat tietyllä tavalla, eikä itse tehty osa välttämättä vastaa tämän toimintamallin vaatimuksia. Jos itse tehty osa remontista valvotaan urakoitsijan toimesta, voi mahdollinen säästö urakkasummasta pienentyä entisestään.

Voiko purkutyöt hoitaa itse?

Yleisin ehdotus itse tehtävästä osasta remonttia koskee purkutöitä. Tämä ehkä lähtee liikkeelle ajatuksesta, että jokainen meistä osaa hajottaa asioita. Purkaminen on kuitenkin viime kädessä suunnittelua vaativaa ja yksityiskohtaista työtä, eikä lainkaan niin aivotonta puurtamista kuin ensi kädessä saattaisi kuvitella. Usein varsinaisen hajottamisen jälkeen tehtävä osa purkutöistä vie suuremman osan kokonaisajasta kuin vaikkapa itse väliseinän kaataminen. Ylipurkaminen vastaavasti teettää lisää rakennustöitä, joka puolestaan vaatii lisää aikaa ja rahaa. Purkutöiden suorittaminen rakentamisen kannalta optimaaliselle tasolle vaatiikin rakentamisen ymmärrystä sellaisella tasolla, jota kaikilla enemmänkään rakentaneilla ei ole käytössään.

Toteuttamise, hinnoittelun ja vastuiden jakamisen kannalta järkevintä olisi teettää kaikki pohjatyöt ammattilaisella ja tehdä viimeistely itse. Viimeisteleminen pitää kuitenkin sisällään juuri ne osat remontista, jotka vaativat eniten osaamista. Lisäksi viimeistely on juuri se osa, jonka tulosta katselet remontin valmistuttua.

Sanoisinkin, että lähtökohtaisesti remontti kannattaa joko tehdä kokonaan itse niin, että korkeintaan ulkoistaa joitakin selkeitä kokonaisuuksia, kuten tasoitus- ja maalaustyöt urakoitsijalle, tai sitten teettää koko urakka ammattilaisella ja käyttää rakennustöihin kaavailtu aika esimerkiksi omien töiden tekemiseen.

Mistä aloittaa?

Jos remontin tekeminen itse houkuttelee, on jonkin yksittäisen tilan pintaremontti helppo keino lähteä perehtymään remontoinnin maailmaan. Pienestä remontista aloittaminen myös mahdollistaa rakentamiseen tarvittavien koneiden hankkimisen pikkuhiljaa suuren kertainvestoinnin sijaan. Lauta- tai parkettilattian asentaminen on melko yksinkertaista, ja tapetointi tai maalaus sujuu yleensä pienen harjoittelun jälkeen ongelmitta. Mielestäni hauska yksityiskohta on, että kysyttäessä käytännössä kaikki kertovat osaavansa maalata, vaikka se on itse asiassa ammattimaisesti tehtynä todella haastava työvaihe. Kaikissa asioissa kuitenkin loppujen lopuksi harjaantuu vain tekemällä.

Kylpyhuoneremonttikin on kätevän kotirakentajan toteutettavissa, mutta se vaatii hyvät tiedot erilaisista rakenteellisista ratkaisuista ja niiden toiminnasta ja sopivuudesta olemassaolevien rakenteiden päälle. Kylpyhuoneremonttien ulkoistaminen ammattilaisille on tyypillistä, koska laatoittaminen mielletään vaikeaksi, vaikka itse asiassa normaalikokoisten laattojen asentaminen hyvin tehdylle pohjalle on käytännössä kenen tahansa toteutettavissa. Märkätilojen pohjatyöt sen sijaan ovat yksi haasteellisimmista asuinhuoneistojen työvaiheista. Lisäksi laatoittamisessa hyvien työvälineiden merkitys on ammattilaisillakin vielä suuremmassa roolissa kuin kuivan tilan pintaremontissa.

kylpyhuoneremontti
Kuva: Pohjatöiden tekeminen on kylpyhuoneremontin vaativin työvaihe.

Mieti aina seuraavaa askelta

Riippumatta siitä, mitä remonttia tekee, pitäisi jokaisessa työvaiheessa tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi ja mitä vaikutuksia mahdollisilla muutoksilla on tuleviin työvaiheisiin. Mitä vaativampi remontti, sen laajempaa tietämystä mahdollisista kompastuskivistä seuraavissa työvaiheissa tarvitaan. Remontti on kokonaisuus, ja jos jokaisesta työvaiheesta suoriutuminen tuntuu selviämiseltä, ei lopputulos voi onnistua. Tämä on jokaiselle rakentajalle tuttu polku, vaikka kaikki eivät sitä ehkä ole tulleet ajatelleeksi. Mitä enemmän aloitteleva rakentaja olet, sitä oleellisempaa on, että saatavilla on joku, joka osaa opastaa tarvittaessa.

Mainitun kaltaisia konsulttipalveluita, ainakaan sellaisia joita voisi suositella, ei ole saatavilla kovin paljon. Ulkopuolisen valvojan palkkaaminen on joka tapauksessa järkevää, jos omasta rakennusteknisestä osaamisesta on vähänkään epäilyksiä. Näin voi välttyä suuremmilta virheiltä ja ongelmilta, joilla voi pahimmassa tapauksessa pilata koko asunnon.

Remonttirohkeutta kerätessä kannattaa seurata Runtun ja allekirjoittaneen tekemisiä Instagramissa. Sähköpostilistalle voit liittyä alla olevasta linkistä. Tähän postaukseen liittyvä keskustelu ja kommentointi tuttuun tapaan Facebookin puolella.

Tsemppiä remonttiin!

Tilaa maksuton arviokäynti

Laadukkaan kodin remontointi on investointi, joka lisää asumismukavuutta ja kodin arvoa

Kun valitset ammattitaitoisen tiimin hoitamaan remonttisi, voit olla varma onnistuneesta lopputuloksesta. Huolehdimme kaikista yksityiskohdista ja varmistamme, että kodistasi tulee juuri sellainen kuin olet aina halunnut sen olevan.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, kun haaveilet kodin uudistamisesta – me olemme täällä auttaaksemme sinua saavuttamaan unelmasi!

Tilaa uutiskirjeemme ja inspiroidu

Tervetuloa Runtu Worksin inspiroivaan maailmaan!
Tilaamalla uutiskirjeemme saat arvokasta tietoa kodin remontointiin liittyen sekä kuulet eksklusiivisista eduistamme.
Jaamme kirjeissämme inspiraation lähteitä omien remontointiunelmien ja -suunnitelmien tueksi.

    Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Runtu lähettää sähköpostiisi tietoa palveluista ja tarjouksista. Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa. Lue tietosuojaselosteemme.

    Aiheeseen liittyvät artikkelit

    Korjausrakentaminen

    Kaikki artikkelikategoriat

    Uusimmat blogiartikkelimme

    Runtu goes Huvila & Huussi: Kolmiomökin hiiribileet

    Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Huvilan ja Huussin tämä tuotantokausi piti sisällään poikkeuksellisen monta ohjelman historian ensimmäistä kertaa, eikä kauden päätösjakso tehnyt siihen poikkeusta. Jaksossa toteutettiin päätyprofiililtaan kolmion muotoinen mökki, joka oli ensimmäinen laatuaan myös […]

    Lue lisää

    Runtu goes Huvila & Huussi: Perhemökin sukupolvenvaihdos

    Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Huvilan ja Huussin viimeisimmän tuotantokauden toiseksi viimeisessä sisämuutoskohteessa toteutettiin koko mökin pintaremontti ja huonejärjestyksen muutos Porvoossa. Suvussa pitkään olleelle mökille oltiin sen omistajien toimesta jo suunniteltu keittiön siirtoa, jotta kasvavalle […]

    Lue lisää

    Runtu goes Huvila & Huussi: Siirtolapuutarhaunelma väljemmillä säännöillä

    Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Uunituore Huvila ja Huussi -kausi on edennyt jo miltei loppusuoralle. Tämän viikon jaksossa rakennettiin Hyvinkäälle vanhan, vinon rakennuksen tilalle kokonaan uusi pieni kesämökki. Kohdehenkilöt olivat vastikään ostaneet vanhan rakennuksen kesänviettopaikakseen […]

    Lue lisää

    Tavallista parempaa korjausrakentamista

    © 2024 Runtu Works Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.