Mitä kannattaa huomioida, kun tilaat remonttia?

17.12.2018

Korjausrakentaminen on vaativa laji ja toimijoita on paljon. Tarjoukset ovat monenkirjavia ja sisältävät eri asioita. Lue vinkit ja pyydä remonttitarjous ja tee kilpailutus oikein.

Remontin tilaaja ei yleensä ole korjausrakentamisen ammattilainen, eikä tarvitsekaan olla. Kaikkien hintaan vaikuttavien tekijöiden ennakoiminen ja huomioiminen on joskus vaikeaa ammattilaisellekin.

Ville Heino

Joskus tarjouspyynnötkin ovat epämääräisiä ja sekavia, jolloin asiakkaan erityistoiveiden ymmärtämiseen tarvittaisiin melkeinpä mentalistin lahjoja. Onkin siis tärkeää, että kemiat pelaavat ja kommunikaatio toimii molempiin suuntiin.

Tässä blogipostauksessa avaan hieman näkemyksiäni siitä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon kun tilaat remonttia.

Älä hätäile, vaan mieti ja suunnittele rauhassa

Remontin aloitukseen ja erityisesti suunnitteluun tulisi aina varata riittävästi aikaa. Vaikka hyvin suunniteltu onkin vielä kokonaan tekemättä, hyvä suunnittelu varmistaa sen, että saat juuri sitä mitä haluat ja tarvitset.

Kodin sisäpuolinen remontti lähtee aina sisustuksesta, halusi sen myöntää tai ei. Itse olen niitä ihmisiä, jotka saavat paniikkikohtauksen värikarttoja plärätessään. Ennen urakan suunnittelua onkin järkevää miettiä, olisiko syytä harkita sisustusarkkitehdin tai sisustussuunnittelijan palkkaamista. Parhaimmillaan hyvä suunnittelija saa kodin neliötkin tuntumaan suuremmilta. Monet suunnittelijat tarjoavat apua lyhyistä konsultointikäynneistä kokonaisvaltaiseen tilasuunnitteluun, joten palvelun hintaluokkakin on melko vapaasti valittavissa.

Jos kaikki on selvää, eikä remontin toteuttamiseen tarvita valtavia rakenteellisia muutoksia, olisi tarjouspyyntöjen lähettämisestä hyvä olla ainakin 2-3 kuukautta aikaa itse remontin aloittamiseen. Jos projekti tarvitsee suunnittelijaa, olisi aika hyvä vähintäänkin tuplata.

Tarkan tarjouslaskennan pohjaksi täytyy saada riittävästi tietoa, ja suuremmissa projekteissa se yleensä edellyttää kunnollisia piirustuksia. Urakoitsijoilta kannattaa kysyä suosituksia suunnittelijoista ja arkkitehdeista, sillä yleensä he ovat näiden kanssa työssään jatkuvasti tekemisissä. Tarvittaessa suuntaa-antavat hinta-arviot auttavat urakan lopullisten suurten linjojen selvittämisessä, vaikka riittävää informaatiota tarkan, urakoitsijaa sitovan tarjouksen tekemiseen ei vielä olisikaan.

Hyvillä tekijöillä on pääsääntöisesti kiire ja heitä halutaan useille eri työmaille. Runtukin on tilanteessa, jossa tilauskirjat ovat useamman kuukauden ajaksi täynnä. Vaikka joskus voi käydä tuuri, on lopputulos silti aina parempi, kun kilpailutukseen ja suunnitteluun on varattu riittävästi aikaa.

✅ Hoitamalla suunnitteluvaiheen ajan kanssa varmistat, että saat juuri sitä mitä haluat ja tarvitset. Lisäksi saat tarjouspyyntövaiheessa urakoitsijoilta halvempia tarjouksia, kun epävarmuustekijät vähenevät.

🚫 Jos remontin aloituksella on kiire ja suunnitteluvaiheesta tingitään, joudut helposti tyytymään urakoitsijaan, johon et välttämättä muuten olisi päätynyt. Lisäksi hinta-arviot muuttuvat summittaisiksi ja budjetit venyvät.

Kilpailuta urakoitsijat aina, kun tilaat remonttia

Ammunko itseäni jalkaan, jos sanon että urakat kannattaa kilpailuttaa aina? Monilla on taipumus käyttää vuodesta toiseen samaa urakoitsijaa tai luottaa sokeasti tuttavien antamiin suosituksiin.

Yksi tarjous ei kuitenkaan kerro todellisesta markkinahinnasta mitään. Suositusten osaltakin on hyvä muistaa, että tekijät ja tilanteet yrityksissä vaihtuvat. Sujuva yhteistyö kolme vuotta sitten ei siis välttämättä kerro koko totuutta tämän päivän tekemisestä. Suositukset ovat siitä huolimatta ihan hyvä alku.

Urakoitsijoiden kilpailutus palvelee aina myös urakoitsijaa. Silloin olet aidosti itse päätynyt valitsemaasi urakoitsijaan, ja keskinäinen luottamuksenne paranee.

✅ Urakat kannattaa kilpailuttaa aina. Vain toimimalla niin saat itsellesi käsityksen nykyisestä markkinahinnasta.

🚫 Ilman kilpailutusta tilattu remontti on urakoitsijalle kuin avoin shekki.

Ota selvää remontin todellisesta hinnasta

Tarjouksen loppusumma ja remontin lopullinen hinta poikkeavat toisistaan käytännössä aina. Harva vähänkään kynnyksen vaihtamista isompi korjausrakennusurakka on niin suoraviivainen, että urakan sisällöstä ja hinnasta ei tarvitsisi neuvotella matkan varrella. Tämä ei automaattisesti tee urakoitsijasta huonoa tai epärehellistä.

Ilmaa hintoihin tulee väistämättä myös silloin, kun suunnitteluvaiheessa on oiottu. Jos kunnon suunnitelmaa ei ole tai itse projekti on epämääräinen, on urakoitsijan vaikea antaa optimaalista hintaa toteutukselle. Alihinnoittelun riski ei kannata, jolloin hinta nousee.

Hyvienkin tarjousten välillä on silti eroja. Eri urakoitsijat sisällyttävät urakkaan eri asioita. Suurin haasteesi onkin saada tarjoukset valintaa tehdessä samalle viivalle.

Tarjouksen ulkopuolisten töiden ja esimerkiksi omien materiaalivalintojesi aiheuttamien muutosten vaikutukset hintaan on syytä laskea tarkkaan ja lisätä omaan laskelmaasi. Laki on siinä mielessä asiakkaan puolella, että se lähtee ajatuksesta, että remonttiin sisältyy lähtökohtaisesti kaikki, mitä ei ole erikseen suljettu pois. Olenkin usein sanonut, että urakkatarjouksen tärkein sisältö on lista asioista, jotka eivät kuulu urakkasopimuksen piiriin.

Kerrottakoon, että Runtun antaman urakkatarjouksen ulkopuolelle jätetään tyypillisesti putki- ja sähkötyöt ja -materiaalit, keittiökalusteet ja säilytysjärjestelmät sekä haitta-ainekartoitukset ja -purut. Myös erikoisemmat työvaiheet saattavat olla hankalia hinnoitella. Esimerkkinä mainittakoon parhaillaan meneillään oleva työmaamme Helsingin Kruununhaassa. Asensimme koko asuntoon valtavat kipsiset katto- ja jalkalistat sekä rosetit, jotka asennuksen jälkeen tasoitettiin ja maalattiin, kuten vanhaan hyvään aikaan oli tapana. Joku asiaan vihkiytynyt olisi saattanut helposti osata hinnoitella tämän työvaiheen materiaaleineen, mutta meidän tapauksessamme työvaihe oli järkevämpää jättää urakan ulkopuolelle. Vaikka se saattaa kuulostaa nurinkuriselta, säästimme tällä ratkaisulla asiakkaan rahoja.

✅ Tee tarjouksista tasauslaskelma, jossa on laskettu auki muuttuvat kustannukset ja tarjouksesta puuttuvan työn osuus ja tee vertailua todellisen loppusummien avulla. Urakoitsija voi auttaa hahmottamaan kokonaisuutta.

🚫 Älä luota epämääräisiin tarjouksiin. Tarkista asiat, joita et ymmärrä ja tee sopimukset aina kirjallisesti.

Jätä budjettiin aina pieni pelivara

Kuten tuli todettua, on tarjouksessa annettu summa harvoin sama kuin remontin loppusumma. Vaikka remonttien ollessa kyseessä yleensä vierastankin yllätyksistä puhumista, ei kaikkea ole aina mahdollista ennakoida tai sulkea pois. Jos seinän takaa tai lattian alta ilmenee jotain ennakoimatonta, ei korjaustyössä oikaiseminen yleensä ole lopullisen hinnankaan kannalta kovin kauaskantoinen ratkaisu.

Halvin remonttitarjous ei aina takaa halvinta remonttia, eikä tarjouksen loppusummaan kannata sokeasti luottaa. Pelkkää tarjouksen loppusummaa tuijottamalla kaivaa itselleen tyypillisesti todella syvän kuopan.

✅ Hyvä urakoitsija kommunikoi asiakkaan kanssa paljon, mutta oikeista aiheista. Jos jokin asia voidaan korjata monella eri tavalla ja asiakkaalla voidaan olettaa olevan kyky tehdä järkevä ratkaisu, hyvä urakoitsija antaa asiakkaan päättää valittavan suunnan.

🚫 Huono urakoitsija korjaa kyselemättä ja laskuttaa neuvottelematta. Vielä huonompi urakoitsija peittelee virheelliset rakenteet mennessään ja yllätys tuleekin sitten vasta vuosien jälkeen, home-, laho tai muiden vaurioiden muodossa.

Lopullisessa valinnassa kannattaa luottaa lähinnä intuitioon

Kun olet tarjouskierroksen jälkeen tekemässä lopullista valintaa urakoitsijasta, suosittelen tekemään viimeisen valinnan fiiliksellä. Kuulostaako hullulta?

Loppujen lopuksi on todella tärkeää, että urakoitsijan kanssa puhutaan samaa kieltä ja keskinäiset kemiat kohtaavat. Mieti vielä millainen tunne kustannusarviotilanteesta jäi? Oliko urakoitsija oikeasti kiinnostunut kohteestasi? Tuletko tämän kanssa toimeen pitkässä juoksussa?

Pintapuoliseltakin vaikuttava kustannusarviokäynti on yleensä hyvinkin tarpeellinen, sillä se ei vie kauaa aikaa mutta antaa paljon. Kokenut urakoitsija näkee jo nopeasti yleiskunnon ja osaa arvioida sen perusteella mihin suuntaan hintalappua pitää sorvata. Tämä palvelee myös sinua, sillä näin saat urakallesi totuudenmukaisemman tarjouksen.

Jos paikan päällä käyminen jätetään väliin, on urakoitsija pakotettu arvaamaan enemmän. Tämä johtaa väistämättä siihen että joko tarjouksen tai, pahemmassa tapauksessa, vain urakan loppusumma kasvaa.

Juuri kustannusarviokäynnin yhteydessä onkin hyvä haistella urakoitsijan mentaliteettia ja asennetta työhön ja kiinnostusta kohteeseen ylipäätään. Vaikka kustannusarvion tekisikin eri henkilö kuin se, jonka tapaat työmaalla, kertoo käynti silti paljon yrityksestä, sen asenteista ja toimintatavoista.

✅ Hyvän urakoitsijan kanssa on helppo ja mukava toimia.

🚫 Huonon urakoitsijan kanssa toimiminen johtaa helposti yllätyksiin niin lopputuloksen kuin loppusummankin kannalta. Urakoitsijan kanssa riitely ei vie urakkaasi eteenpäin.

PS:
Urakoitsijan päättäminen on ihan sairaan vaikeata. Muista mennä fiiliksellä! Kommentointi tuttuun tapaan Facebookissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korjausrakentaminen

Kaikki artikkelikategoriat

Liity postituslistalle

Käytämme lomakkeen kautta saatuja tietoja palveluidemme tarjoamiseen ja toimittamiseen. Lisätietoja löydät Runtu Works Oy:n tietosuojaselosteesta »

Tietojen käyttölupa *



Uusimmat blogiartikkelimme

Henkilökuva: Ville Heino – tv-veteraani muistelee, miten ura televisiossa tuoreena yrittäjänä sai alkunsa

Kirjoittaja: Netello Systems Ville Heino on porvoolaislähtöinen, 1980 syntynyt rakennusalan yrittäjä. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2007 ja ollut urallaan toteuttamassa yli 500 korjausrakentamisen kohdetta pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa. Parhaiten hänet tunnetaan Runtu-brändin alla toimivien yritystensä toimitusjohtajana sekä useista esiintymisistään television sistustus- ja remonttiohjelmissa. Haastattelimme Villeä, ja nyt tv-veteraani muistelee, miten ura televisiossa tuoreena yrittäjänä sai […]

Remonttisuunnittelu kannattaa jättää ammattilaiselle

Remonttisuunnittelu on keskeinen osa huoneistoremonttia. Jokainen rakennusprojekti alkaa haaveilusta, jonkin oikean tai keksityn tarpeen täyttämisestä.

Huonejärjestyksen muuttaminen vaatii kokeneet osaajat

Huonejärjestyksen muuttaminen tuo parhaimmillaan asumiseen lisää tilaa, käytännöllisyyttä ja toiminnallisuutta. Tyypillisiä ratkaisuita ovat esimerkiksi kylpyhuoneen tai keittiön siirto, seinien kaataminen tai uusien rakentaminen.

Runtu Works Oy

Nuijamiestentie 5,
00400 Helsinki

Y-tunnus 2568213-2

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeen tilaus epäonnistui. Yritäthän uudelleen!
Uutiskirjeen tilaus onnistui! Saat meiltä jatkossa postia.
Copyright © 2023 Runtu Works Oy