Runtu goes Huvila & Huussi: Karavaanareiden aatelia – legendaarinen Matkaaja

11.4.2024

Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan!

Kaikki teillä liikkujat tai ainakin varttuneempi väestö, muistavat varmasti 70-luvun legendaariset Matkaajat eli klassiset asuntovaunut. Näitä huojuvia hökötyksiä sai väistellä viikonloppuliikenteessä kyllästymiseen saakka. Ja homeen hajun tunnisti jo kilometrejä ennen leirintäaluetta. Viimeisessä Huvila ja Huussi -jaksossa päästiin todella epämukavuusalueelle, kun kohteena oli ensimmäistä kertaa ohjelman historiassa tällainen liikkuva kesämökki.

Matkaajat ovat tunnettuja siitä, että ne ovat herkkiä vuotamaan. Ja, että mahdolliset vuotovedet eivät pääse rakenteista pois. Tämä aiheuttaa akuutin homehtumisriskin, ja siksi suurin osa vanhoista asuntovaunuista kärsiikin jonkinasteisista kosteusvauriosta. Sisustusarkkitehti Mikko Vesaselle tämä varmasti oli yhtä lailla hyppy tuntemattomaan, mutta meille isoin haaste oli suunnitella uuden Matkaajan rakenne niin, että mahdollisten vuotojen riskit saataisiin minimoitua jatkossa. Normaalista arjestamme poiketen tämä oli myös ensimmäinen kesämökki, jonka paino tuli pitää mielessä koko remontin toteutuksen ajan.

Vaneria ja styroksia

Jotta remontista voi kertoa enemmän, täytyy ensin kerrata vanhan Matkaajan alkuperäiset rakenteet. Vaunu on rakennettu vaneripohjalle, joka on pultattu kiinni alustaansa. Vaunun alapuolelta lattialevynä toimivan vanerin voi itse asiassa nähdä sen ulkopuolelta suoraan, jos vähän kyykistyy oikeastaan millä puolella vaunua tahansa. Vanerin reunojen päälle on nostettu ohut puukehys, joka muodostaa sen ulkoseinien ja katon rungon. Eristeenä seinissä on käytetty tyypillisesti styroksia, lattiassa eristettä ei ole yleensä käytetty lainkaan. Ulkovuorauslevynä on katossa ohut rosteri ja seinissä vielä ohuempi alumiini, joka on ammuttu ulkopuolelta kiinni seinä- ja kattorakenteisiin. Jokainen kaluste ja muu asia, joka sisäpuolelta löytyy, jäykistää vaunun rakennetta, joka ilman näitä kaatuisi ensimmäisessä mutkassa kuin korttitalo.

Remontti aloitettiin purkamalla vaunun vanhat kalusteet ehjänä, koska niitä oli määrä käyttää remontin jälkeen uudelleen. Tämä asetti myös oman haasteensa, koska vaunu täytyi pitää sisältä ainakin suurin piirtein saman kokoisena, jotta kalusteet mahtuisivat takaisin uuteen kotiinsa. Kun kalusteet saatiin vietyä maalaamoon, alkoi vaunun rakenteiden varovainen purkaminen ja uudelleenrakentaminen. Koska ainoa asia, mikä vaunusta haluttiin kalusteiden lisäksi säästää oli ulommainen ohut alumiini-/rosterikuori, tehtiin rakenteiden vaihdos vaiheittain vaunun etupäästä alkaen, jotta vaunu pysyisi kasassa remonttia toteuttaessa. Maineestaan (ja tekijöiden odotuksista) huolimatta vaunun rakenteet osoittautuivat poikkeuksellisen kuiviksi: Vain toisessa etukulmassa oli pieni kosteusvaurio ja pohjalevynä toiminut vaneri oli tullut tiensä päähän.

Vaunun uusi lattia toteutettiin sandwich-rakenteena, missä käytettiin kahta vesivaneria ja niiden välissä ohutta märkätilalevyä eristeenä. Uusi seinä- ja kattorakenne toteutettiin kaksinkertaisella kerroksella märkätilalevyjä, jonka avulla siitä saatiin jäykkä ja paksuuteen nähden hyvin eristävä, mutta ennen kaikkea takuuvarmasti vedenpitävä ja vuotovarma. Projektin työläyttä kuvaa hyvin se, että pienestä koostaan huolimatta vaunun ulkokuoreen käytettiin 50 märkätilalevyä ja noin 70 kiloa liimaa, ja koko projektin ajan sitä tuettiin jonkinlaisilla pönkillä oikeastaan joka puolelta.

Seinärakenteisiin kätkettiin niitä rakentaessa vaunun uudet sähköt, joita tulikin paljon. Niiden voimanlähteenä tulisi toimimaan myöhemmin asennettava akku. Näiden lisäksi seiniin asennettiin metallilevyjä vahvikkeiksi tulevia sisäpuolisia asennuksia, kuten kalusteita ja valaisimia varten. Vaunun katto- ja seinäpintoihin asennettiin tasoitetapetti liimaamalla, jotta se kestäisi pakkasta mahdollisimman hyvin. Viimeiseksi silaukseksi valikoitui kostean tilan maali. Lattialle asennettiin jalan alla mukavan lämmin Termomatto.

Toinen melkein itse vaunun rakenteiden uusimista työläydeltään vastaava urakka oli vanhojen kunnostettujen kalusteiden takaisin asentaminen, mutta lopulta sekin onnistui vain pienillä muokkauksilla. Lisäksi vaunuun rakennettiin kokonaan uusi kiinteä kerrossänky koko perheelle. Kokonaisuus viimeisteltiin paitsi tietysti sisustusesineillä ja -tekstiileillä, myös uudella kaasujärjestelmällä ja kodinkoneilla. Vaunun “julkisivu” yliteipattiin ja viimeisteltiin alumiinisilla koristelistoilla levyjen saumoista.

Kertomalla tai kirjoittamalla ei ole mahdollista kuvailla, kuinka työläs ja vaativa projekti oli. Parhaiten tunnelmaan pääsisi varmastikin tekemällä vastaavan muutoksen itse. Jakson katsomalla aiheesta on toki mahdollista saada vähän osviittaa. Vaunun muutos toteutettiin Runtun verstaalla, ja siitä tulikin remontin aikana jonkinasteinen paikallinen nähtävyys. Tuntui että kaikki, myös projektin alkuvaiheessa siihen skeptisesti suhtautuneet, rakastuivat tähän harmaita hiuksia aiheuttaneeseen pieneen mobiiliin kesämökkiin. Luopumisen hetkellä silmäkulmat kostuivatkin ainakin meillä, jotka porukalla teimme Matkaajan eteen töitä työtunteja säästämättä.

Joko katsoit, mitä pidit? Anna palautetta esimerkiksi instagramissa, jossa kohteesta esillä lisää kuvia: instagram.com/runtuworks.

Tilaa maksuton arviokäynti

Laadukkaan kodin remontointi on investointi, joka lisää asumismukavuutta ja kodin arvoa

Kun valitset ammattitaitoisen tiimin hoitamaan remonttisi, voit olla varma onnistuneesta lopputuloksesta. Huolehdimme kaikista yksityiskohdista ja varmistamme, että kodistasi tulee juuri sellainen kuin olet aina halunnut sen olevan.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, kun haaveilet kodin uudistamisesta – me olemme täällä auttaaksemme sinua saavuttamaan unelmasi!

Tilaa uutiskirjeemme ja inspiroidu

Tervetuloa Runtu Worksin inspiroivaan maailmaan!
Tilaamalla uutiskirjeemme saat arvokasta tietoa kodin remontointiin liittyen sekä kuulet eksklusiivisista eduistamme.
Jaamme kirjeissämme inspiraation lähteitä omien remontointiunelmien ja -suunnitelmien tueksi.

  Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Runtu lähettää sähköpostiisi tietoa palveluista ja tarjouksista. Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa. Lue tietosuojaselosteemme.

  Aiheeseen liittyvät artikkelit

  Huvila & Huussi

  Kaikki artikkelikategoriat

  Uusimmat blogiartikkelimme

  Runtu goes Huvila & Huussi: Kolmiomökin hiiribileet

  Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Huvilan ja Huussin tämä tuotantokausi piti sisällään poikkeuksellisen monta ohjelman historian ensimmäistä kertaa, eikä kauden päätösjakso tehnyt siihen poikkeusta. Jaksossa toteutettiin päätyprofiililtaan kolmion muotoinen mökki, joka oli ensimmäinen laatuaan myös […]

  Lue lisää

  Runtu goes Huvila & Huussi: Perhemökin sukupolvenvaihdos

  Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Huvilan ja Huussin viimeisimmän tuotantokauden toiseksi viimeisessä sisämuutoskohteessa toteutettiin koko mökin pintaremontti ja huonejärjestyksen muutos Porvoossa. Suvussa pitkään olleelle mökille oltiin sen omistajien toimesta jo suunniteltu keittiön siirtoa, jotta kasvavalle […]

  Lue lisää

  Runtu goes Huvila & Huussi: Siirtolapuutarhaunelma väljemmillä säännöillä

  Pääsimme muutaman vuoden tauon jälkeen taas mukaan kulisseihin toteuttamaan Huvila & Huussi:n korjausurakoita. Tässä blogisarjassa esittelemme kohteiden taustoja ja muutostöitä näin toteuttajan näkökulmasta. Tervetuloa mukaan! Uunituore Huvila ja Huussi -kausi on edennyt jo miltei loppusuoralle. Tämän viikon jaksossa rakennettiin Hyvinkäälle vanhan, vinon rakennuksen tilalle kokonaan uusi pieni kesämökki. Kohdehenkilöt olivat vastikään ostaneet vanhan rakennuksen kesänviettopaikakseen […]

  Lue lisää

  Tavallista parempaa korjausrakentamista

  © 2024 Runtu Works Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.