Moderni keittiö tummilla puukaapeilla

50 m², Eira, Helsinki

Huoneistoremontti, Kylpyhuoneremontti, Keittiöremontti

Sami ja Miia Jukonen ostivat kaupunkiasunnon vanhasta arvokiinteistöstä Eirassa. Alkuun oli tarkoitus vain maalata itse ullakkoasunnon seiniä, kunnes Runtu puuttui peliin. Ville Heino lupasi laittaa huoneiston tyystin uusiksi. Menikö kaikki kuin sisustusohjelmissa? 

Runtu remontoi ”kesämökin” keskelle Eiraa 

Perhe Jukonen oli remontin tarpeessa syksyllä 2021, kun Vantaan ja Espoon rajalla sijaitsevan omakotitalon märkätilat olivat vailla päivitystä. 

– Oltiin päätetty, että yläkerran märkätilat saunoineen, sekä alakerran kylpyhuone-wc-tila pitäisi uusia. Miia on tehnyt duunia sisustussuunnittelijana, joten Ville Heino ja Runtu Works olivat sitäkin kautta entuudestaan nimeltä tuttuja. Silloin ei vielä tiedetty, että Runtu tulisi näyttelemään meidän elämässä isompaakin roolia, Sami Jukonen sanoo. 

Pian Jukoset löysivät kuitenkin Eirasta pienen ullakkohuoneiston, joka puoliksi vitsillä ostettiin heidän ”kesämökikseen”. 50 neliön huoneistossa oli oma sauna ja kaksi parveketta. Tarkoitus oli tehdä pientä pintaremonttia, mutta kun Ville Heino kävi arvioimassa asunnon kuntoa, todettiin yhdessä tuumin, ettei vuosisadan alussa valmistunut ullakkohuoneisto ollut arvonsa mukaisessa asussa. 

– Ville pyöri siinä hetken ja kysyi lopulta, että pitäiskö meidän Sami laittaa kaikki uusiksi? Haasteena yhtälössä oli arvokas vanha rakennus, jossa remontit tulisi tehdä viimeistä piirtoa myöten oppikirjan mukaan. Sitä remontoimaan ei voisi ottaa ketä tahansa. 

Eiran kohteen remontoitu olohuone
Remontoitu kylpyhuone

Vesivahinko kummitteli

Eiran asunnossa ei ollut yhtään suoraa seinää, ja kattokin oli talon harjaa myötäillen kahteen suuntaan vino. Taustalla kummitteli myös tieto siitä, että asunnossa oli aiemmin ollut vesivahinko, joka taloyhtiön mukaan oli kylläkin kertaalleen korjattu. Asunnossa oli myös ummehtunut haju, joten koko tila päädyttiin käytännössä räjäyttämään ja rakentamaan pohjia myöten uusiksi. Urakan kokonaisvaltaisuus alleviivasi tarvetta luotettavalle ja kokeneelle tekijälle. 

– Asunto haisi ikäänkuin kastuneelle lastulevylle, eikä asiaa haluttu jättää arvailujen varaan. 

Remontti oli aikanaan tehty ajattelematta liiemmin talon historiaa, joten Jukoset valitsivat asuntoon kalanruotoparketin ja aikakauden pieniä yksityiskohtia, vaikka kokonaisuus alkoikin sitten hahmottua moderniksi nykyaikaiseksi asunnoksi. 

Menikö koko prosessi sitten kuin television sisustusohjelmissa? 

– Aika jouhevasti se meni huomioonottaen, että meillä oli samaan aikaan kotona kylppäriremontti ja asuimme väistötiloissa. Samaan aikaan jylläsi korona ja sitten alkoivat Venäjän kuviot, jotka osaltaan venyttivät aikatauluja, joten mm. materiaalilogistiikka oli mitä oli. Liikkuvia palasiahan on aina, kuten esimerkiksi se kun itse tilaamamme jääkaappi tai työmaalle saapuneet laatat eivät olleet sitä mitä olimme toivoneet. 

Puusepän tekemä keittiö

Jukosten mielestä parasta Runtun toiminnassa on se, että aina kun jotain oli sovittu etukäteen, työntekijä seisoi ovella juuri sovittuun aikaan. Tällaiseen Jukoset eivät aiemmissa remonttiprojekteissa olleet tottuneet. 

– Onhan tällainen remontti tietenkin stressaava prosessi kaiken kaikkiaan, mutta niiden asioiden kanssa vain eletään. Toisinaan tuli kaikenlaista absurdia vastaan, kuten taloyhtiön vaatimat desibelimittaukset. Perjantai-iltaisin käytiin molemmissa kohteissa ihmettelemässä mitä viikon aikana oli tapahtunut, mutta muuten pystyttiin pysymään poissa jaloista. 

Eiran asunnon kokonaisuuden kruunasi Runtu Worksin kanssa samaan konserniin kuuluvan Cucan toimittama ja asentama mittatilauskeittiö ja muut kiintokalusteet. 

Kaikkineen Jukosten kaupunkiasunto valmistui vajaassa kahdeksassa kuukaudessa ja kotiinkin päästiin asumaan vain hieman alkuperäisestä aikataulusta jäljessä.

Moderni keittiö tummilla puukaapeilla

Ennen ja jälkeen:

Tavallista parempaa korjausrakentamista

© 2024 Runtu Works Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.